Jako przetwórca mięsa wykonuję czynności związane z rozbiorem tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawaniem mięsa, wykonuję prace związane z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych. Ponad to magazynuję, przygotowuję mięso oraz przetwory mięsne i tłuszczowe do dystrybucji. Obsługuję maszyny i urządzenia stosowane w przetwórstwie mięsa.
dokonuję obróbki termicznej produktów
stosuję normy, instrukcje i receptury w procesie produkcji wyrobów mięsnych i tłuszczowych
dokonuję oceny produktów podczas zabiegów technologicznych
obsługuję maszyny, urządzenia, sprzęt pomocniczy i aparaturę kontrolno-pomiarową zgodnie z instrukcją obsługi
Jakie mam predyspozycje zawodowe?
sprawność zmysłów: smaku, węchu i wzroku
dobra kondycja fizyczna
dobrze rozwinięta motoryka mała, czyli sprawność dłoni i palców
dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa
samodzielność
cierpliwość
odpowiedzialność
skrupulatność
Jakie są warunki w mojej pracy?
pracuję indywidualnie, bądź w zespole
pracuję w systemie zmianowym
pracuję głównie w pozycji stojącej
pracuję siłowo, co wymaga dużej wytrzymałości fizycznej
pracuję w pomieszczeniach zamkniętych o podwyższonej temperaturze, o dużym natężeniu hałasu bądź wilgotności
pracuję w specjalnym ubraniu roboczym
posiadam aktualną książeczkę zdrowia stacji sanitarno-epidemiologicznej
Gdzie mogę pracować?
w zakładach mięsnych
w zakładach garmażeryjnych
w hipermarketach posiadających własny dział rozbioru mięsa i produkcji wędlin