Strona główna  >   PRZETWÓRCA MIĘSA

PRZETWÓRCA MIĘSA

  1. Zobacz czym się zajmuję?

    Jako przetwórca mięsa wykonuję czynności związane z rozbiorem tusz zwierząt rzeźnych oraz wykrawaniem mięsa, wykonuję prace związane z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych. Ponad to magazynuję, przygotowuję mięso oraz przetwory mięsne i tłuszczowe do dystrybucji. Obsługuję maszyny i urządzenia stosowane w przetwórstwie mięsa.
    • dokonuję obróbki termicznej produktów
    • stosuję normy, instrukcje i receptury w procesie produkcji wyrobów mięsnych i tłuszczowych
    • dokonuję oceny produktów podczas zabiegów technologicznych
    • obsługuję maszyny, urządzenia, sprzęt pomocniczy i aparaturę kontrolno-pomiarową zgodnie z instrukcją obsługi
  2. Jakie mam predyspozycje zawodowe?

    • sprawność zmysłów: smaku, węchu i wzroku
    • dobra kondycja fizyczna
    • dobrze rozwinięta motoryka mała, czyli sprawność dłoni i palców
    • dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa
    • samodzielność
    • cierpliwość
    • odpowiedzialność
    • skrupulatność


  3. Jakie są warunki w mojej pracy?

    • pracuję indywidualnie, bądź w zespole
    • pracuję w systemie zmianowym
    • pracuję głównie w pozycji stojącej
    • pracuję siłowo, co wymaga dużej wytrzymałości fizycznej
    • pracuję w pomieszczeniach zamkniętych o podwyższonej temperaturze, o dużym natężeniu hałasu bądź wilgotności
    • pracuję w specjalnym ubraniu roboczym
    • posiadam aktualną książeczkę zdrowia stacji sanitarno-epidemiologicznej
  4. Gdzie mogę pracować?

    • w zakładach mięsnych
    • w zakładach garmażeryjnych
    • w hipermarketach posiadających własny dział rozbioru mięsa i produkcji wędlin
    • w zakładach gastronomicznych
    • prowadząc własną działalność gospodarczą