Podopieczni płockiej jednostki 7 - 11 HP zrealizowali kolejny moduł programu kulturalno - oświatowego pn. „Cukiernicze potyczki kulinarne”.
Cykl zajęć skierowany jest dla pasjonatów "słodkich wypieków", którzy chcą doskonalić swoje umiejętności praktyczne w tym zakresie. Do programu zgłosiły się osoby dla których pieczenie i gotowanie jest sensem życia i z wykonywaniem tego zawodu wiążą swoją najbliższą przyszłość. Spotkania z młodzieżą mają na celu poszerzenie ich wiedzy zarówno teoretycznej jak i praktycznej. Młodzi ludzie zapoznają się z nowymi technikami dotyczącymi tworzenia i prezentacji niecodziennych wypieków, a także trendami jakie są obecnie popularne w cukiernictwie. Beneficjenci spotkania z zaangażowaniem doskonalili swoje umiejętności związane z prawidłowym wykonywaniem ciasta kruchego, drożdżowego, biszkoptu, ciasta parzonego czy bezy tak, aby podczas konkursu finałowego móc popisać się perfekcyjnie wykonanym wypiekiem. – Z zadowoleniem obserwowaliśmy jak dużą wiedzą i umiejętnościami dysponuje młodzież i jak wspaniale radzi sobie w konkurencjach technicznych. Obserwacja uczestników podczas zajęć pozwala na sformułowanie tezy, że konkurs cukierniczy będzie miał wysoki poziom – komentowała Anna Kuczmarska wychowawca płockiej jednostki.