W kalendarzu szczególny czas zabaw i spotkań z przyjaciółmi – karnawał, czas słodkości i pysznych wieków.
19 lutego w grodziskiej jednostce, odbył się konkurs „ Mój słodki wypiek” w którym uczestniczyli uczniowie, kształcący się w zawodzie kucharz.
Poziom konkursu okazał się bardzo wysoki a jednocześnie wyrównany, każdy z uczestników przygotował słodkie pyszności wśród których znalazły się: tort czekoladowo-porzeczkowy, szarlotka, „Kinder Cantury , murzynki, ciasto marchewkowe, „ Leśny Mech” i inne słodkości .
Komisja konkursowa, w skład której weszli: wicedyrektor Zespołu Szkół Technicznych i Licealnych Nr 2 w Grodzisku Mazowieckim, nauczyciel przedmiotów zawodowych oraz kadra grodziskiego hufca, oceniała przygotowane ciasta pod względem stopnia trudności w wykonaniu, walorów smakowych i dekoracyjnych oraz estetyki podania. I nie było to wcale proste zadanie...
Każdy z uczestników poza prezentacją swojego wypieku omawiał również sposób jego wykonania oraz przedstawiał wykorzystane składniki.
Na wybrane ciasto „ swój głos” mogła również oddać zgromadzona młodzież. Aby ułatwić sprawny wybór, każde z wykonanych ciast otrzymało „ swój numer” i rozpoczęło się głosowanie, oczywiście niejawne.
Emocje towarzyszące głosowaniu były bardzo duże i gorące, a dyskusja burzliwa… niewielką przewagą głosów zwyciężyła przepyszna szarlotka, wykonana przez Krystiana Zawadzkiego, II miejsce przypadło Gabrysi Zawadzkiej – Góraj, która przygotowała „ Leśny Mech”, natomiast III miejsce zdobył Kacper Rozwałka ze swoim tortem czekoladowo-porzeczkowym.
Wybór publiczności tez odbywał się w gorącej i burzliwej atmosferze, ostatecznie największe uznanie uzyskał blok czekoladowy, wykonany przez Kacpra Włodarkiewicza.
Uczestnicy konkursu zostali nagrodzeni upominkami ufundowanymi przez MWK OHP, które wręczyła komendant HP 7-31 Elżbieta Wiśniewska wraz z wicedyrektorem szkoły M. Kiljańskim.
Konkurs pokazał wysoki poziom umiejętności zawodowych naszych uczestników - mówiła dumna kadra grodziskiej jednostki – cieszymy się że młodzież chętnie bierze udział w tego typu imprezach, podczas których każdy może sprawdzić posiadane umiejętności kulinarne. Jednocześnie była to miła i sympatyczna impreza integrująca uczestników jednostki.