Kadra wychowawcza Hufca Pracy 7-28 w Mokotowie dokłada wszelkich starań, by przekazywać młodzieży nie tylko wiedzę, ale także cenne życiowe doświadczenia. Jednym z działań wspierających ten cel były „Warsztaty Zdrowego Żywienia”, które odbyły się na początku kwietnia br. Zajęcia poprowadziła dr Magdalena Jodkiewicz, specjalistka nauk medycznych.
Tematem przewodnim warsztatów było żywienie – złożony system zależności między stylem życia (w tym rytmem dobowym nauki i pracy), sposobem odżywiania, proporcjami czasu przeznaczonego na wysiłek i odpoczynek, a także charakterem podejmowanych aktywności wymagających energii. Jak podkreśliła prowadząca, ważna jest nie tylko jakość i skład spożywanych dań, ale również częstotliwość, wielkość i pora ich spożywania. Dopiero uwzględnienie tych wszystkich elementów pozwala świadomie kształtować codzienną dietę.
Dr Jodkiewicz zwróciła również uwagę na to, że niektóre składniki nie powinny być ze sobą łączone – wpływa to bowiem na ich przyswajalność i może mieć znaczenie np. w kontekście przybierania na wadze. Jednocześnie, z dużą dawką humoru, pokazała, że planowanie własnego jadłospisu – choćby na tydzień – i przygotowywanie posiłków może być nie tylko wartościowe, ale też przyjemne i kreatywne. To nie musi być żmudne śledzenie tabelek i liczenie kalorii z ołówkiem w ręku!
Po zakończeniu warsztatów uczestnicy zgodnie przyznali, że zmieniło się ich spojrzenie na zdrowe odżywianie. Choć nie każdy od razu wprowadzi nową wiedzę w życie, z pewnością wszyscy zrozumieli, dlaczego warto to zrobić. Tym samym cel wychowawców został w pełni osiągnięty.