Kadra wychowawcza wyszkowskiej jednostki 7 – 8 HP, korzystając z uprzejmości dyrekcji Zespołu Szkół w Długosiodle, zorganizowała – dla swoich podopiecznych - pełne wrażeń spotkanie z dietetykiem.
Warsztaty – w ramach realizacji założeń programu profilaktycznego - poprowadziła Małgorzata Wąsiewicz, specjalistka z miejscowej Poradni Żywieniowej.
Celem zajęć było promowanie wśród młodych osób zasad zdrowego odżywiania, uświadomienie co warto jeść codziennie, co sporadycznie, a czego powinno się unikać oraz sposobów interpretacji etykiet występujących na produktach spożywczych.
Warsztaty dietetyczne składały się z dwóch części edukacyjnej i kulinarnej. W części edukacyjnej młodzież poznała Talerz Zdrowego Żywienia, który odzwierciedla zalecane proporcje trzech grup produktów w codziennej diecie. Talerz Zdrowego Żywienia zastąpił Piramidę Zdrowego Żywienia i Stylu Życia.
Młodzież chętnie i aktywnie przystąpiła do przygotowania prostych, smacznych i przede wszystkim zdrowych dań i deserów bez cukru i sztucznych słodzików.
Wspólne przygotowanie potraw w wesołej atmosferze rozbudziło chęć poznawania nowych smaków i wzmocniło relacje rówieśnicze.