13 czerwca w ramach autorskiego programu „Jesteś tym co jesz” odbyły się warsztaty kulinarne z udziałem młodzieży i wychowawców z płońskiej jednostki HP 7-35.
Celem spotkania było podsumowanie wiedzy teoretycznej uzyskanej na poprzednich zajęciach i weryfikacja umiejętności stworzenia zbilansowanego, zdrowego posiłku.
Młodzież mogła wcielić się w rolę kucharzy i wykreować własną propozycję wartościowego posiłku. Młodzi ludzie do dyspozycji mieli wiele kolorowych warzyw, owoców, sałaty, sery, pełnoziarniste pieczywo i makarony, ryby, zielenina, oleje – wszystko bogate w cenne witaminy, tak ważne dla naszego zdrowia.
Podczas wspólnego krojenia warzyw wychowawcy przypomnieli czym kierować się podczas wyboru produktów w sklepie lub na miejskim targowisku, zwrócili uwagę na higienę przygotowywania posiłków i kulturę ich spożywania.
I tak powstały piękne kolorowe sałatki, zdrowe i pyszne kanapki, owocowe koktajle. Młodzież była zadowolona ze efektów swojej pracy, zauważyła że wspólne przygotowywanie posiłków daje satysfakcję, a późniejsza konsumpcja radość. Wspólne spotkanie było wspaniałą zabawą, dało szansę na integrację grupy, zwiększyło świadomość grupy na temat zdrowego odżywiania i roli warzyw i owoców w diecie człowieka.