30 maja młodzież z praskiej jednostki 7 – 9 HP odbyła kolejne już zajęcia z Moniką Dziemidowicz, dietetyczką, dietoterapeutką TCM.
Po kilku teoretycznych warsztatach nadszedł czas na działania praktyczne.
- Jak wdrożyć zdobytą wiedzę o zdrowym odżywianiu w życie – pytała młodzież?
Odpowiedzią było … wspólne przygotowanie koktajlu z kaszy jaglanej z truskawkami i bananami, z kaszy jaglanej z mango, a także z kakao z mlekiem owsianym. Do tego uczestnicy przygotowali sałatkę libańską pn. Tabbouleh również na bazie kaszy jaglanej, ogórków, pomidorów, natki pietruszki, cebulki dymki oraz przypraw.
Uczestnicy z zadowoleniem wzięli udział w zajęciach. Podkreślali znaczenie zajęć praktycznych jako istotnych w budowaniu wizerunku, wymogów zdrowej kuchni. Sama teoria nie wystarczy – jednogłośnie stwierdzili.
- Cieszymy się, że uczestnicy chętnie biorą udział w tego typu zajęciach, ponieważ mogą zdobyć cenną wiedzę i z powodzeniem zastosować ją w codziennym jadłospisie. Są młodzi, a jak wiemy czym „skorupka za młodu nasiąknie …”, tym jest większa szansa na powodzenie w dorosłym życiu.