1 lutego w radomskiej jednostce OHP odbyły się warsztaty kulinarne z udziałem młodzieży ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. M. Grzegorzewskiej w Radomiu. W ramach przedsięwzięcia uczestnicy warsztatów OHP wraz z uczniami ośrodka, którzy kształcą się w zawodzie kucharz poszerzali wiedzę kulinarną poprzez wspólne przygotowywanie pizzy. Celem spotkania było budowanie wspólnych więzi społecznych między osobami pełnosprawnymi i niepełnosprawnymi oraz nabycie i udoskonalenie umiejętności kulinarnych, rozwój kompetencji zawodowych i podniesienie szans tych osób na lokalnym rynku pracy. Poprzez wspólne działania - wymianę doświadczeń kulinarnych i integrację z wychowankami ośrodka - warsztaty pozwoliły młodzieży nabyć nowe umiejętności w zawodzie kucharza. Zajęcia były świetnym sposobem na poprawę komunikacji wewnątrz zespołu, co przełożyło się na wspaniałe i pyszne efekty kucharskie. Przyszli kucharze mieli świetną okazję do poznania receptury i sposobu przygotowania ciasta na pizzę oraz możliwość samodzielnego komponowanie potrawy. Na zakończenie spotkania młodzież miała możliwość skosztować efektów swojej pracy a czas spędzony wspólnie był doskonałym momentem wymiany doświadczeń pomiędzy uczestnikami.