Uczestnicy z ciechanowskiej jednostki 7 – 5 HP mieli możliwość poznania obyczajów, historii, kulinariów czy zwyczajnego życia naszych sąsiadów z kraju, tak brutalnie zaatakowanego przez Rosję.
Inspiracją do tego nieszablonowego spotkania był obchodzony - 22 stycznia - Dzień Jedności Ukrainy - święto państwowe upamiętniające rocznicę dwóch fundamentalnych wydarzeń: z 1918 – proklamowania niepodległości państwa i z 1919 roku - zjednoczenia URL i ZURL. I to właśnie ta data zapisała się w pamięci historycznej jako symbol dążenia do niepodległego i zjednoczonego bytu.
Ponieważ jedną z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni ukraińskiej są pielmienie - na Warsztatach Szkoleniowo Produkcyjnych, pod kierunkiem Doroty Bonisławskiej, instruktora praktycznej nauki zawodu, młodzież przygotowała te specjalne pierożki. Robiła je z ciasta i mięsa wołowo-wieprzowego, podawała z topionym masłem, musztardą, śmietaną, octem, pieprzem.
Uczestnicy poznali także specyfikę innych tradycyjnych „ukraińskich smaków” wynikających ze skomplikowanej historii społecznej i politycznej narodu...
- Z okazji święta, które – w tym roku - odbywa się w cieniu rosyjskiej agresji, chcieliśmy - chociaż symbolicznie - wyrazić solidarność, okazać nasze ogromne wsparcie i podziw dla odwagi, heroizmu i determinacji naszego bratniego narodu – komentowali uczestnicy.