Młodzież
z 7 – 7 HP podczas warsztatów pn. „Poznajemy kulturę Dalekiego Wschodu”, w restauracji Thai
&Sushi Park poznawała historię sushi i przyrządzała
jego podstawowe formy w różnych stylach...
Sushi master wprowadził
uczestników w tajniki przyrządzania tej modnej
japońskiej potrawy. To była nie tylko połączona z degustacją nauka, ale również
świetna zabawa w niezwykłej atmosferze oraz integracja uczestników.
Kuchnia Dalekiego
wschodu opiera się głownie na ryżu i makaronie czy dań towarzyszących
przygotowanych z soi, mięsa i warzyw. Oprócz ryżu i makaronu to przede
wszystkim ryby także surowe, owoce morza i warzywa.
Młodzież samodzielnie
wykonała popularne sushi, czyli danie na bazie ryżu, z dodatkami ryb i warzyw zawinięte
w charakterystyczny rulonik. Sushi master zdradził metody przygotowania - począwszy od prawidłowego ugotowania ryżu, po tajniki układania, krojenia produktów i ich
rolowania. Inna grupa miała możliwość zrobienia smakowicie chrupiących pierożków
z nadzieniem mięsnym. Ponadto do degustacji została podana zupa na bazie mleka
kokosowego, z warzywami, grzybami i
mięsem kurczaka oraz autorskie rolki smażone z suszonymi pomidorami
mozzarellą i gotowanym kurczakiem.
- Poznanie smaku orientu
to prawdziwa uczta – nie tylko dla kubków smakowych ale i wzrokowych. Kuchnia dalekowschodnia
zachwyciła nas swym niezwykłym smakiem i aromatem, estetyką wykonania.
Przygotowanie potraw wcale nie jest trudne, jeżeli się przestrzega zasad układania,
krojenia produktów – opowiadała młodzież.