Pokazy sztuki fryzjerskiej i kulinarnej, słodki poczęstunek oraz wiele innych atrakcji przygotowała społeczność 7 – 3 OSiW podczas tegorocznych „dni otwartych” jednostki, które odbyły się 16 i 17 maja.
Przedsięwzięcie miało na celu zaprezentowanie misji i wizji ośrodka w jego środowisku lokalnym. Gospodarzami imprezy była nie tylko kadra wychowawcza, ale także młodzież. Uroczyste spotkania zaszczycili swoją obecnością: Komendant Wojewódzki Mazowieckiej WK OHP – Wiesław Leszko, jego zastępca Jacek Figiel, przedstawiciele lokalnych pracodawców, dyrektorzy radomskich szkół, kadra pedagogiczna i uczniowie klas kończących edukację w gimnazjum.
Goście mieli możliwość zapoznania się ze specyfiką pracy opiekuńczo – wychowawczej, której priorytetowym celem jest tworzenie warunków dla prawidłowego rozwoju psychospołecznego i zawodowego wychowanków.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej i fryzjerskiej zorganizowali stoiska, gdzie pokazywali „próbkę” umiejętności zawodowych zdobytych podczas 3. letniego cyklu kształcenia praktycznego. Kucharze proponowali młodszym kolegom degustację wykonanych przez siebie specjałów, a w „minisalonie” fryzjerskim można było wystylizować fryzurę zgodną z trendami wiosennej mody. Kandydaci na uczestników mogli zaopatrzyć się w ulotki i foldery promujące realizację obowiązku szkolnego i obowiązku nauki w formie uczestnictwa w OHP, a także porozmawiać ze starszymi kolegami i uzyskać odpowiedzi na nurtujące ich pytania. Wszyscy goście mieli również możliwość obejrzenia internatu Ośrodka.