Budyń to deser cieszący się od wielu lat popularnością w naszych domach. Jest lubiany przez prawie wszystkie dzieci i dorosłych.
Jego odmienna nazwa to „kisiel
mleczny”, może stanowić deser serwowany obok popołudniowej kawy, sprawdzi się
również jako samodzielny posiłek. Podawany jest często z różnymi dodatkami takimi jak owoce, czekolada, orzechy czy sok owocowy. Początkowo
budyń, po francusku „boudin”, po angielsku „pudding”, kiedyś był daniem mięsnym? Powstawał z gotowania wnętrzności zwierząt!
W celu uczczenia Dnia Budyniu młodzież z ciechanowskiej
jednostki zebrała się na Warsztatach Szkoleniowo - Produkcyjnych, by samodzielnie wykonać
ciasto, którego podstawowym składnikiem był budyń. Wspólne wypieki były okazja
do rozmów, w jaki sposób zrobić ten smakołyk
samodzielnie ze składników, które przeważnie znajdują się w naszej kuchni. Gdy
ciasto było już gotowe, odbyła się wspólna degustacja i wymiana przepisów ciast, oczywiście na bazie budyniu.