Strona główna  >   Lista aktualności   >   Dzień Budyniu

Dzień Budyniu

Budyń to deser cieszący się od wielu lat popularnością  w naszych domach. Jest lubiany przez prawie wszystkie dzieci i dorosłych.

Jego odmienna nazwa to „kisiel mleczny”, może stanowić deser serwowany obok popołudniowej kawy, sprawdzi się również jako samodzielny posiłek. Podawany jest często z różnymi dodatkami  takimi jak owoce, czekolada,  orzechy czy sok owocowy. Początkowo budyń, po francusku „boudin”, po angielsku „pudding”, kiedyś był daniem mięsnym? Powstawał z gotowania wnętrzności zwierząt! 

W celu  uczczenia Dnia Budyniu młodzież z ciechanowskiej jednostki zebrała się na Warsztatach Szkoleniowo - Produkcyjnych, by samodzielnie wykonać ciasto, którego podstawowym składnikiem był budyń. Wspólne wypieki były okazja do rozmów, w jaki sposób zrobić ten smakołyk samodzielnie ze składników, które przeważnie znajdują się w naszej kuchni. Gdy ciasto było już gotowe,  odbyła się wspólna degustacja i wymiana przepisów ciast, oczywiście  na bazie budyniu.


DATA PUBLIKACJI: 2022-04-01 » Pozostałe aktualności