Młodzież 7-9 Hufca Pracy, w ramach realizacji założeń autorskiego programu pt. „Żyję zdrowo” wzięła udział w warsztatach żywieniowych...
- Wiele chorób i problemów ze zdrowiem da się uniknąć prowadząc zdrowy tryb życia. Jego najważniejsze elementy to przede wszystkim zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna. Jeśli chodzi o aktywność fizyczną to nasza młodzież miała już zajęcia z fizjoterapeutką, trenerem personalnym, zajęcia na świeżym powietrzu. Przyszła kolej na spojrzenie na swój talerz i to co się na nim znajduje. Zdrowe odżywianie to różnorodność produktów w naszej diecie, a tym samym większa gama składników odżywczych i witamin w naszej diecie trafi do naszego organizmu. Zróżnicowana dieta to zachęta do zdrowego odżywiania. Każdego dnia można odkrywać przecież nowe smaki – opowiadali wychowawcy z praskiej jednostki.
Monika Dziemidowicz, dietetyk i dietoterapeuta TCM, przekazała wiele cennych informacji m. in. zwróciła uwagę na nową piramidę odżywiania, na to jak ważne jest nawodnienie organizmu, omówiła tłuszcze szkodliwe dla zdrowia i tłuszcze o właściwościach zdrowotnych, jakie oleje kupować, jakie mamy produkty białkowe, węglowodanowe, czym są przeciwutleniacze w diecie itp. Warsztaty zostały połączone indywidualnymi konsultacjami z dietetykiem. W ramach konsultacji młodzież mogła dokonać analizy składu ciała za pomocą specjalnego urządzenia, a następnie mogła porozmawiać o problemach o których nie miała śmiałości zapytać podczas warsztatów. Dla niektórych dużym zaskoczeniem było określenie wieku metabolicznego, który znacznie różnił się od rzeczywistego.