W restauracji Moonsfera, słynącej z pokazów i szkoleń kulinarnych, odbyły się warsztaty dla młodzieży realizującej projekt – współfinansowany ze środków EKS - pn. Akademia Zdrowego Nastolatka.
W arkana sztuki komponowania i podawania zdrowej żywności wprowadzał beneficjentów (z 7 – 9 i 7 – 32 HP) Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni i zarazem właściciel restauracji.
Hasłem przewodnim spotkania była szeroko pojęta „kultura stołu”, z jednoczesnym uświadomieniem młodzieży wagi zdrowych nawyków żywieniowych. Prowadzący zajęcia przybliżył pojęcie zbilansowanej diety, ukazał alternatywne, zdrowe formy odżywiania oraz sposoby komponowania posiłków bogatych we wszystkie potrzebne składniki odżywcze z zachowaniem równowagi kalorycznej.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej, po przeszkoleniu z zakresu zasad bhp, zabrali się z zapałem do pracy. A efekty? Bez wątpienia, te pełne witamin, zdrowe, dodające energii i świetnie smakujące mini dzieła usatysfakcjonowały najbardziej wybrednych degustatorów …
Dzięki przedsięwzięciu młodzi ludzie zyskali świadomość, że „zdrowa kuchnia” nie jest trudna, nie jest droga i, co najważniejsze, że warto wiedzieć co się je, jak się je i po co się je, czyli… jak bardzo istotna dla zdrowia jest „mądra” dieta.