Od 19 do 26 marca w radomskim Rejonowym Ośrodku Szkolenia Zawodowego Młodzieży trwało szkolenie dla młodzieży pn. „Organizacja przyjęć okolicznościowych z obsługą kelnerską”. W szkoleniu wzięło udział 10 beneficjentów – uczestników z warsztatów produkcyjno-szkoleniowych OHP. Proponowany program kursu będzie pomocny uczestnikom w kształtowaniu umiejętności związanych z organizowaniem i obsługą przyjęć okolicznościowych tych kameralnych jak i większych. Beneficjenci zapoznali się także z zasadami przyjmowania oraz tworzenia zamówień na przyjęcia okolicznościowe. Jednak najciekawszą częścią dla uczestników okazała się nauka obsługi kelnerskiej. Instruktor Izabella Kiraga w bardzo ciekawy sposób przekazała uczestnikom swoją wiedzę dotyczącą organizacji pracy podczas indywidualnej obsługi konsumenta oraz organizacją i zasadami nakrywania stołu przy określonym menu. Młodzież miała możliwości przypomnienia sobie podstawowych wiadomości o środkach spożywczych, ich przechowywaniu oraz o warunkach utrwalania żywności. Dużym zainteresowaniem cieszyły się informacje dotyczące procesów technologicznych w produkcji potraw oraz organizacji produkcji w zakładach gastronomicznych. Część praktyczna polegała na ćwiczeniach w obróbce wstępnej i cieplnej produktów spożywczych. - Mamy nadzieję, że zdobyte w trakcie kursu umiejętności pozwolą młodym ludziom być konkurencyjnymi na tak wymagającym rynku pracy. Sami uczestnicy kursu zadeklarowali chęć udziału w innych kursach związanych z gastronomią – preferowana specjalizacje to - kelner, barman oraz catering z obsługą przyjęć okolicznościowych – komentowała kadra instruktorska ROSZM.