Strona główna  >   Lista aktualności   >   Kuchnia zza oceanu

Kuchnia zza oceanu

Kuchnia zza oceanu
Program pn. „Smaki, kolory i zapachy” - realizowany w 7-2 OSiW  - nadal cieszy się dużym zainteresowaniem wśród młodzieży.  
Wczoraj w ośrodku było… po amerykańsku. Wychowankowie chętnie podejmując  wyzwania kulinarne podróżowali  po kraju marzeń wielu osób i chcieli przygotować słynne amerykańskie kanapki.
- Z obejrzanego wcześniej filmu dowiedzieliśmy się, że hamburger zarówno jako potrawa i słowo pochodzi od befsztyka z siekanej wołowiny nazywanego hamburger steak, który został wprowadzony do kuchni amerykańskiej przez imigrantów z Niemiec z Hamburga. Kanapkę tę wymyślił w 1904 roku garncarz Fletcher Davis. Wybraliśmy hamburgera, ponieważ on jest najbardziej popularny w kuchni Stanów Zjednoczonych i on głównie kojarzy nam się z Ameryką – opowiadała młodzież
Trzymając się oryginalnej, domowej receptury, młodzi kucharze z Jaciążka przyrządzili amerykańskie świeże i pachnące sandwicze z mięsa wołowego, których nie powstydziłby się rodowity Amerykanin…


DATA PUBLIKACJI: 2019-11-22 » Pozostałe aktualności
Kuchnia zza oceanu Kuchnia zza oceanu Kuchnia zza oceanu Kuchnia zza oceanu