Z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania młodzież z Mławy – podczas spotkania wychowawczego - przygotowywała zbilansowane śniadanie - wspomagające zdrowie, pamięć i koncentrację.
- Znaczna część naszych podopiecznych ma problem z racjonalnym odżywianiem się. Młodzi ludzie często nie zjadają śniadań, podjadają między posiłkami, konsumują duże ilości cukrów prostych i przetworzonych dań typu „fast - food” – argumentowała kadra.
Podczas pracy wychowawcy przypominali czym jest racjonalne odżywianie. Podkreślali, jak ważna jest urozmaicona dieta dostarczająca właściwe ilości składników odżywczych naszemu organizmowi. Zachęcali także młodych ludzi do aktywności fizycznej mającej dobroczynny wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka.
Młodzież z dużym zainteresowaniem słuchała informacji o chorobach związanych z nieracjonalnym odżywianiem.
- Mamy nadzieję, że dzięki temu, wśród uczestników spotkania wydatnie wzrosła świadomość w zakresie promowania i kształtowania prozdrowotnego stylu życia – komentowali wychowawcy.