Marzec to czas eliminacji do wojewódzkiego konkursu „Sprawny w zawodzie”. Kucharze, uczestnicy pruszkowskiej jednostki 7 – 26 HP dzielnie walczyli o zdobycie pierwszego miejsca i zaszczyt reprezentowania hufca w zmaganiach wojewódzkich.
Po pierwszej części, która składała się z testu nastąpił etap praktyczny. Każdy indywidualnie przygotowywał wybrane przez siebie potrawy - zdrowe sałatki, kolorowe kanapki oraz różnego rodzaju nadziewane mięsa.
Umiejętności praktyczne oraz wiedza, którą zaprezentowała młodzież była na wyrównanym poziomie, a stres mobilizował uczestników do pokazania się z jak najlepszej strony.
W związku z tym komisja w składzie: Andrzej Lewandowski - opiekun praktycznej nauki w Hotelu Restauracji Comfort Biznes, Bożena Sochacka - komendant hufca, Katarzyna Hejduk – starszy wychowawca 7-26 HP, Jerzy Kowalski – kierownik szkolenia praktycznego Zespołu Szkół nr 1 w Pruszkowie miała bardzo trudne zadanie z wyłonieniem najlepszej pary.
Zwycięska para Marta Auguścińska i Patryk Nowak będą reprezentować pruszkowski hufiec na wojewódzkim etapie konkursu „Sprawny w zawodzie”.
Na zakończenie wszyscy uczestnicy otrzymali drobne upominki, gratulacje oraz podziękowanie za zaangażowanie i udział w konkursie ufundowane przez MWK OHP w Warszawie.
Kadra pruszkowskiego hufca podziękowała zaprzyjaźnionym pracodawcom u których młodzież odbywa praktyczną naukę zawodu za pomoc w zoorganizowaniu konkursu oraz zakupu niezbędnych produktów do przygotowania smakowitych dań i przekąsek.