Podopieczni płońskiej jednostki 7 – 35 HP oraz warszawskich jednostek 7-4, 7-9, 7-22 i 7-32 HP w niecodziennej scenerii pułtuskiego zamku, uczestniczyli w zajęciach edukacyjnych poświęconych zasadom savoir vivre’u obowiązującym przy stole.
Priorytetowym celem przedsięwzięcia było zwrócenie uwagi młodych ludzi na fakt, że kultura osobista, to nie tylko sposób komunikowania się zgodny z normami językowymi, ale uprzejmość, życzliwość, a także umiejętność zachowania się przy stole.
Zajęcia prowadził „mistrz kelnerstwa”, na co dzień rezydujący w pułtuskim zamku. W tych wspaniałych wnętrzach uczestnicy mogli poznać „arkana” sztuki prawidłowego nakrycia do stołu, odczytywania kodu ułożenia sztućców oraz organizacji różnych przyjęć bankietowych czy spotkań biznesowych.
- Nasi podopieczni wykazali się szczególną dociekliwością w kwestii ogólnych zasad savoir-vivre’u – komentowali wychowawcy.
Praktyczną częścią szkolenia była konsumpcja wykwintnego obiadu w zabytkowej restauracji. Menu posiłku dobrane było w taki sposób, aby wychowankowie mogli wykorzystać w praktyce jak najwięcej świeżo zdobytej wiedzy. Z pozoru proste, błahe czynności okazały się nie tak łatwe, jak spodziewali się tego uczestnicy, a nieudolne próby wdrożenia wszystkich zalecanych - zgodnych z dobrym obyczajem rozwiązań - wywoływały wiele śmiechu….