Społeczność 7 – 11 HP zrealizowała założenia programu kulturalno – oświatowego pn. „Kuchenne rewolucje”, a finalizująca projekt impreza gastronomiczna zgromadziła najlepszych kucharzy jednostki oraz uczniów z Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości w Płocku.
Zmagania konkursowe odbyły się w odpowiednio przygotowanej i wyposażonej szkolnej sali warsztatowej.
Pierwszy etap - test wiedzy gastronomicznej pozwolił na wyłonienie sześciu najlepszych drużyn To one dzielnie walczyły w finale konkursu. Tematem przewodnim kulinarnych wariacji były owoce w połączeniu z wybranym rodzajem mięsa. Na przygotowanie własnej inspiracji i wymyślonej potrawy uczestnicy mieli dwie godziny. Podopieczni płockiego hufca wykreowali niezwykłe wizualnie, a przy tym smaczne potrawy.
Przygotowanie, technika, higiena no i oczywiście efekt końcowy tzn. wygląd i smak potrawy - to tylko niektóre z kryteriów uwzględnianych przy ocenie prezentowanych dań, a młodzież dokonała prawdziwej owocowo-mięsnej rewolucji….
- Nie zdawałam sobie sprawy, że można na tyle sposobów przygotować kurczaka – dodała Mariola Piasecka – komendant jednostki.
Na zwycięzców imprezy, którzy zajęli trzy pierwsze miejsca czekały dyplomy i podziękowania ze strony dyrektora, instruktorów i kadry hufca 7-11.
Nagrody rzeczowe zostaną wręczone laureatom 19 kwietnia podczas uroczystej gali połączonej z obchodami Dnia Patrona Szkoły.