W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Radomiu reprezentanci klas kończących edukację przystąpili do zmagań o tytuł najlepszych kucharzy. 14 marca odbyły się eliminacje do Wojewódzkiego Konkursu pt. „Sprawny w zawodzie”.
Pierwszym etapem był test pisemny z wiedzy gastronomicznej. Po niespełna godzinie uczestnicy przystąpili do wykonywania zestawów potraw. Młodzi adepci sztuki kulinarnej korzystali podczas wykonywania potraw z dostępnych produktów i własnych przepisów kulinarnych. Zarówno w części teoretycznej, jak i praktycznej poziom zawodów był wysoki. Uczestnicy wykazali się dużą wiedzą gastronomiczną. Praca przebiegała sprawnie, a wylosowane zestawy nie sprawiały trudności. Jak zwykle komisja oceniająca prace miała trudne zadanie, bo wszystkie potrawy zasługiwały na wyróżnienie.
Zwycięską dwójkę wyłoniono na podstawie sumy liczby punktów zdobytych w części teoretycznej i praktycznej. Jury w składzie: instruktor praktycznej nauki zawodu - Izabella Kiraga, wychowawca Ośrodka - Tomasz Zagdański, kierownik warsztatów - Iwona Stawczyk, oceniało (m.in.) sposób wykonania potraw, higienę procesu technologicznego, współpracę w zespole, prezentację sporządzonego dania oraz jego walory smakowe. W ocenie komisji liderkami w swoim fachu okazały się Paulina Skrok i Agata Błasińska. I właśnie ten team reprezentować będzie OSiW Radom w konkursie wojewódzkim.