4 kwietnia uczestnicy z mokotowskiego hufca 7-28 rozpoczęli realizację założeń programu edukacyjno - profilaktycznego pn. „Bezpiecznie - zdrowo - sportowo”.
Magdalena Jodkiewicz, dietetyk kliniczny z warszawskiego Centrum Onkologii, po raz kolejny poprowadziła w siedzibie hufca spotkanie dla młodzieży na temat szeroko rozumianego zdrowego trybu życia. Wykład połączony był z multimedialną prezentacją, a omówione zostały zagadnienia zdrowego odżywiania i zasad zdrowego stylu życia. Myślą przewodnią było zwrócenie uwagi na właściwe decyzje w sprawach stosowanej diety, w tym dokonywanie odpowiednich wyborów podczas planowania codziennych zakupów żywności.
Dietetyczka szeroko zaprezentowała najnowszą wiedzę z zakresu prawa chroniącego konsumentów żywności przed niepożądanymi działaniami producentów środków spożywczych. Między innymi poruszony był problem tzw. konserwantów itp. sztucznych dodatków chemicznych.
Oprócz wytwórców problemów konsumentom przysparzają także handlowcy zastawiający liczne pułapki marketingowe mające skłonić nabywców do nieświadomego dokonywania wyborów nie zawsze będących w zgodzie z regułami zdrowego żywienia. Przy okazji omówione zostały najczęściej kupowane środki spożywcze. Prowadząca zapoznała słuchaczy z zasadami właściwego postępowania z żywnością, w szczególności podając praktyczne wskazówki do korzystania z chłodziarek i zamrażarek. Spotkanie zakończyły praktyczne zalecenia, jak prawidłowo komponować posiłki na przykładzie tzw. Talerza Zdrowego Żywienia. Wykład spotkał się z dużym zainteresowaniem, a dzieląca się swą wiedzą i doświadczeniem prelegentka z wielkim uznaniem uczestników spotkania. Młodzież podkreślała ogromną wartość praktycznych wskazówek, które ułatwią im codzienne wdrażanie zasad zdrowego trybu życia.