21 marca podopieczni 7-11 HP uczestniczyli w konkursie cukierniczym wieńczącym program kulturalno - oświatowy pn. „Cukiernicze potyczki... kulinarne”
Do udziału
w konkursie zgłosiło
się sześć dwuosobowych ekip chcących wziąć aktywny udział
w cukierniczych zmaganiach.
Konkursowicze bardzo poważnie podeszli do rywalizacji i odpowiednio
przygotowali się do rywalizacji.
Zadaniem jury była ocena poszczególnych
zespołów na każdym etapie ich pracy począwszy od przygotowania stanowiska pracy, użycia odpowiednich produktów, właściwie
zastosowanych technik cukierniczych, czy odpowiedniej prezentacji
„cukierniczych arcydzieł”. Ograniczenie
czasowe sprawiło, że poszczególne
zespoły zmuszone były rozdzielić pracę w taki sposób,
by każdy z uczestników dwuosobowego zespołu odpowiadał za ściśle określony element pracy.
Konkurs pokazał, że
praca w tandemie wymaga skupienia i skrupulatnego
rozdzielenia poszczególnych zadań w
taki sposób, by
finalnie ze wszystkim zdążyć i móc
triumfować na tle grupy.
– Z zadowoleniem
obserwowaliśmy jak uczestnicy konkursu
dobrze radzili sobie z wykonywaniem poszczególnych czynności i wykazali
się dużą znajomością oraz
świadomością produktów jakich użyli podczas finałowej
rywalizacji. Młodzi ludzie zaskoczyli nas również niezbyt oczywistymi połączeniami
smakowymi i wizualną prezentacją przygotowanych
przez siebie słodkości- komentowało
jury konkursu.
Wybór
zwycięzców konkursu stanowił nie
lada wyzwanie dla
oceniających. Po wnikliwej i jakże
burzliwej debacie wybrane zostały
trzy dwuosobowe zespoły, które zdaniem
jury zasłużyły na
uznanie. Dumni cukiernicy zostali
nagrodzeni nagrodami rzeczowymi,
które z całą
pewnością ułatwią im dalsze
rozwijanie pasji i zainteresowań cukierniczych.
Podsumowując,
program jest dowodem na to, iż wspieranie
młodzieży w rozwijaniu ich pasji i zainteresowań jest
niezwykle ważne. Aktywny udział
uczniów w zajęciach oraz pozytywna ocena efektów
ich pracy pozwala
optymistycznie patrzeć w przyszłość i stanowi potwierdzenie , że w
przyszłości mają oni szansę
być dobrymi fachowcami w dziedzinie
cukiernictwa – komentował
wychowawca 7-11 Hufca Pracy.