Jako kelner zajmuję się obsługą gości w restauracjach, kawiarniach, barach, pubach, lokalach gastronomicznych, a także na przyjęciach, bankietach, w domach prywatnych, czy w instytucjach.
przestrzegam dyscypliny pracy
przestrzegam zasad higieny osobistej oraz utrzymuję w czystości salę i stoły konsumenckie
umiejętne i ostrożne obsługuję się powierzonym sprzętem
rozliczam się z pobranych w kuchni i w bufecie potraw i napojów oraz towarów handlowych, zgodnie z obowiązującymi przepisami
przestrzegam ograniczeń i zakazów sprzedaży napojów alkoholowych, zgodnie z obowiązującymi przepisami
przestrzegam obowiązujących cen przy sporządzaniu rachunków i inkasuję należności według wystawionego rachunku
zgłaszam kierownikowi uwagi i życzenia gości
Jakie mam predyspozycje zawodowe?
dobra prezentacja
dobra dykcja, słuch i pamięć
sprawność fizyczna i dobra kondycja
sprawność manualna
dobry stan zdrowia
Jakie są warunki w mojej pracy?
pracuję w się systemem zmianowym, w zależności od wielkości i rodzaju lokalu do nawet trzech zmian, zazwyczaj dłużej niż 8 godzin, co wynika ze specyfiki tej pracy – imprezy okolicznościowe, bankiety, praca w nocy
wykonuję ciągle te same czynności, pracuję w hałasie i pod wpływem sztucznego oświetlenia
Gdzie mogę pracować?
w placówkach o charakterze gastronomicznym (restauracje, kawiarnie, stołówki, aperitif bary, cocktail bary)
w punktach gastronomiczno-rozrywkowych, rozrywkowych (dyskoteki, ośrodki kultury)
w punktach turystyczno-gastronomicznych (hotele, motele, zajazdy, pensjonaty)