Strona główna  >   PIEKARZ

PIEKARZ

  1. Zobacz czym się zajmuję?

    Jako piekarz wytwarzam różnego rodzaju pieczywo: chleb, bułki, rogale, itp. Moim głównym zadaniem jest wyprodukowanie pieczywa z mąki, wody i drożdży z dodatkiem soli i mikrododatków - zgodnie z recepturą. Poza tym obsługuję i czyszczę maszyny, urządzenia, piece oraz aparatury kontrolno- pomiarowe.
    • przygotowuję mieszanki surowcowe i dodatki do produkcji;
    • magazynuję surowce, dodatki oraz materiały pomocnicze do produkcji;
    • dzielę ciasta, kształtuję oraz wypiekam rozrośnięte kęsy ciasta;
    • wykonuję operację technologiczną po wypieku wyrobów;
    • dobieram, obsługuję sprzęt, maszyny i urządzenia niezbędne w poszczególnych etapach produkcji;
    • przygotowuję i zajmuję się ekspozycją wyrobów do sprzedaży.
  2. Jakie mam predyspozycje zawodowe?

    • koordynacja wzrokowo- ruchowa, sprawność manualna;
    • podzielność uwagi, sprawność fizyczna;
    • czucie smakowe, węchowe, dotykowe;
    • odpowiedzialność, zamiłowanie do ładu i porządku, zdolność do pracy w zespole;
    • uzdolnienia artystyczne, twórcze;
    • dokładność, szybkie przechodzenie z jednej czynności w inną, praca pod presja czasu.
  3. Jakie są warunki w mojej pracy?

    • pracuję w pomieszczeniach zamkniętych, gdzie często panuje wysoka temperatura powietrza;
    • wykonuję pracę zarówno indywidualnie, jak i zespołowo;
    • w większości pracuję na stojąco, ale również istnieje potrzeba częstego wstawania, pochylania się i przenoszenia różnych przedmiotów;
    • pracuję w systemie zmianowym, często na zmianach nocnych.

  4. Gdzie mogę pracować?

    • w piekarniach, halach produkcyjnych, magazynach wyrobów gotowych;
    • w supermarketach;
    • w restauracjach, pizzeriach;
    • we własnej firmie.