Jako kucharz zajmuję się przygotowaniem potraw, ciast i napojów zgodnie z ustalonymi normami i recepturami oraz opracowywaniem własnych przepisów. Dysponuję wiedzą i umiejętnościami niezbędnymi do właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, sposobów podawania dań i dodatków, a także przyrządzania potraw z różnych kultur kulinarnych i dostosowanych do różnych okazji.
oceniam jakość produktów i dobór surowców do produkcji dań, potraw, itp.;
zajmuję się obróbką wstępną oraz termiczną surowców i półproduktów;
planuję oraz przygotowuję menu z wykorzystaniem różnych technik i metod;
porcjuję, dekoruję oraz zajmuję się ekspozycją potraw;
przechowuję i magazynuję surowce, półprodukty oraz gotowe wyroby;
obsługuję sprzęt oraz maszyny.
Jakie mam predyspozycje zawodowe?
koordynacja wzrokowo-ruchowa, bardzo dobra kondycja fizyczna;
sprawność manualna;
wrażliwość smakowa, czucie węchowe;
odpowiedzialność, samokontrola, podzielność uwagi, gotowość do pracy w szybkim tempie;
komunikatywność, kreatywność, pomysłowość, planowanie czasu pracy;
odporność emocjonalna, praca z wymagającym klientem.
Jakie są warunki w mojej pracy?
pracuję indywidualnie lub zespołowo;
wykonuję pracę przy naturalnym i sztucznym oświetleniu w miejscach z wyciągową instalacją wentylacyjną
swoją pracę wykonuję w pomieszczeniach zamkniętych, w wysokich temperaturach i przy dużej wilgotności, czasem na zewnątrz (ogródki, imprezy plenerowe);
pracuję manualnie, jak i przy użyciu maszyn i urządzeń mechanicznych ;
mój czas pracy jest nienormowany, zależny od okoliczności czy sytuacji.
Gdzie mogę pracować?
w zakładach gastronomicznych; firmach cateringowych;