Jako cukiernik produkuję wszelkiego rodzaju wyroby cukiernicze, np. ciasta, ciastka, lody. Odpowiadam za właściwe przygotowanie półproduktów oraz dodatków do produkcji. Tworzę elementy dekoracyjne na wyprodukowanych wyrobach.
wytwarzam wszelkiego rodzaju wyroby cukiernicze;
przygotowuję maszyny i urządzenia do produkcji wyrobów cukierniczych i ciastkarskich;
rozliczam przyjęte i wydane surowce i produkty ciastkarskie i cukiernicze;
sporządzam dokumentację produkcyjną oraz rozliczenia technologiczne zużycia surowców i półproduktów do produkcji wyrobów cukierniczych;
organizuję własne stanowisko pracy z zachowaniem zasad ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
Jakie mam predyspozycje zawodowe?
ogólna wydolność fizyczna i sprawność ruchowa kończyn (praca stojąca i w ruchu);
sprawność zmysłów smaku i węchu (ocena organoleptyczna surowców i półproduktów);
sprawność zmysłu dotyku, zdolności manualne - w formowaniu i dekorowaniu ciast;
dokładność, cierpliwość oraz wrażliwość na kształty i kolory, podzielność uwagi;
inicjatywa, wyobraźnia i myślenie twórcze;
uzdolnienia techniczne przydatne przy dbaniu o stan techniczny urządzeń.
Jakie są warunki w mojej pracy?
pracuję w pomieszczeniach zamkniętych, gdzie panuje wysoka temperatura;
wykonuję pracę indywidualnie i grupowo;
czas mojej pracy to średnio 9 godzin dziennie, zarówno w nocy jak i w dzień, w dni wolne od pracy;
pracuję w specjalnym ubraniu roboczym ( czysty, biały fartuch oraz czapka);
posiadam aktualną książeczkę zdrowia – tzw. badanie SANEPID.