Jako rolnik produkcji roślinnej i zwierzęcej przynależę do podstawowej i najliczniejszej grupy zawodowej zamieszkującej tereny wiejskie. To jak wyglądają poszczególne etapy mojej pracy jest w dużej mierze uzależnione od wielkości gospodarstwa i jego rodzaju.
uprawiam rolę, przeprowadzam prace związane z nasiennictwem oraz produkcją roślin, prowadzące do wytworzenia produktów roślinnych
organizuję i wykonuję prace związane z chowem, pielęgnowaniem i żywieniem zwierząt gospodarskich w celu produkcji mleka, mięsa, jaj, skór
dbam o przechowywanie, przygotowanie do sprzedaży i sprzedaż produktów rolnych
zajmuję się obsługą i konserwacją maszyn i urządzeń rolniczych oraz konserwacją pomieszczeń gospodarczych
współpracuję z instytucjami i organizacjami działającymi na rzecz rolnictwa
Jakie mam predyspozycje zawodowe?
zdolności organizacyjne nieodzowne przy kierowaniu i zarządzaniu w gospodarstwie oraz nadzorowaniu procesu produkcyjnego
umiejętność szybkiego i trafnego podejmowania decyzji, np. ze względu na zmieniające się warunki pogodowe
wytrwałość i cierpliwość
sprawność narządu wzroku oraz refleks
spostrzegawczość i umiejętność prowadzenia obserwacji, np. wzrostu i rozwoju roślin, zwierząt czy określania składu i budowy gleby
zainteresowania techniczne, przyrodnicze, chemiczne i ekonomiczne
Jakie są warunki w mojej pracy?
pracuję w różnych porach roku i godzinach, na wolnym powietrzu, w zmieniających się warunkach atmosferycznych oraz w pomieszczeniach gospodarczych o zróżnicowanej wilgotności i temperaturze
Gdzie mogę pracować?
w rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych
w ramach własnej działalności, prowadząc produkcję rolną, gospodarstwo agroturystyczne, marketing produktów rolnych